Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά την Πέμπτη (6/7) ότι το Κίεβο θέλει «ειλικρίνεια» στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία.

«Χρειαζόμαστε ειλικρίνεια στις σχέσεις μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των δημοσιογράφων στην Πράγα έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ. Είναι ώρα να δείξουμε «το θάρρος και τη δύναμη αυτής της συμμαχίας», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν προχωρά γρήγορα, αλλά ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προωθούνται.

«Η αντεπίθεση δεν προχωρά γρήγορα, αυτό είναι ένα γεγονός», παραδέχθηκε. «Εντούτοις, εμείς προωθούμαστε, δεν οπισθοχωρούμε, όπως οι Ρώσοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Εμείς έχουμε τώρα την πρωτοβουλία», δήλωσε.

«Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην περαιτέρω υποστήριξή μας»

Από τη μεριά του, ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ, δήλωσε πως η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην περαιτέρω υποστήριξη της χώρας του ενώ αμύνεται κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

Ο Πάβελ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε στην Πράγα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τσεχίας Πετρ Πάβελ και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς social media του Ουκρανού προέδρου.

Στις εικόνες, ο Ουκρανός πρόεδρος, φορώντας χακί κοντομάνικο μπλουζάκι, διακρίνεται να ανταλλάσσει χειραψία με τον Πάβελ κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής υποδοχής.

Ο Ζελένσκι είχε μεταβεί στη Σόφια νωρίτερα σήμερα για να συζητήσει για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και να ζητήσει την επίσπευση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, μεσούσης της αντεπίθεσης του Κιέβου κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα και τους προέδρους και των δύο κοινοβουλευτικών αιθουσών για «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» κατά τη διήμερη παραμονή του στην Πράγα.