Οι αντι-ισραηλινοί διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τοποθέτησαν μια παλαιστινιακή σημαία σε ένα σημείο που συνήθως προορίζεται για την αμερικανική, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη και η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Το Σάββατο που πέρασε, ριζοσπάστες φοιτητές συνέχισαν να κάνουν κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη, ενώ βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τρεις εξ αυτών να υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία πάνω από το εμβληματικό άγαλμα του Τζον Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Harvard Crimson», το περιστατικό με την έπαρση της σημαίας έλαβε χώρα λίγο μετά τις 6:30 μ.μ., με τρεις παλαιστινιακές σημαίες να υψώνονται στην πανεπιστημιούπολη.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι οι ενέργειες των φοιτητών παραβιάζουν την πολιτική του Χάρβαρντ.

«Οι σημαίες που ύψωσαν οι διαδηλωτές πάνω από το University Hall αφαιρέθηκαν από το προσωπικό των εγκαταστάσεων του Χάρβαρντ», είπε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου στην «The Post». «Οι ενέργειες αποτελούν παραβίαση της πολιτικής του πανεπιστημίου και τα εμπλεκόμενα άτομα θα υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα», συμπλήρωσε.

Όμως, οι χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις.

«Η μοναδική ατζέντα αυτών των διαδηλωτών υπέρ της Χαμάς είναι να εξαλείψουν κάθε δυτική αξία και κάθε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς ισλαμικού νόμου, της Σαρία», δημοσίευσε ο χρήστης X Mor Hogeg την Κυριακή.

«Ξεκινούν με κύριο στόχο τους Εβραίους στο Ισραήλ και θα συνεχίσουν με ολόκληρη τη Δύση», έγραψε κάποιος άλλος, ενώ ένας άλλος χρήστης εξέφρασε την άποψη ότι: «δεν είναι ένας αγώνας του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς – ο αγώνας είναι μεταξύ μιας κουλτούρας ζωής και μιας κουλτούρας θανάτου. ΞΥΠΝΑ!».

Κάποιος άλλος μάλιστα φτάνει στο σημείο να ζητήσει ένοπλη επέμβαση.

«Εδώ πρέπει να κληθεί η Εθνική Φρουρά», έγραψε ο Μαρκ Άιζακσον.

Η Harvard Crimson αναφέρει ότι στον ιστό στο άγαλμα του Χάρβαρντ κυματίζει συνήθως η αμερικανική σημαία, αλλά τοποθετούνταν επίσης και οι σημαίες κρατών των ξένων αξιωματούχων που επισκέπτονται την πανεπιστημιούπολη.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι δεν κυμάτιζε σημαία των ΗΠΑ την ώρα του περιστατικού το Σάββατο και είπε ότι η σημαία υψώνεται στις 7 π.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή και υποστέλλεται στις 4 μ.μ.

Η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας έγινε καθώς οι αντι-ισραηλινοί μαθητές που έχουν κατασκηνώσει στον χώρο του σχολείου φώναζαν και ζητωκραύγαζαν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Προσπαθούμε για την Παλαιστίνη».

Παρόμοιες σκηνές έχουν διαδραματιστεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Columbia καθώς και άλλων πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τη Harvard Crimson, τα στελέχη του πανεπιστημίου κατέβασαν την παλαιστινιακή σημαία λίγο μετά την ανύψωσή της στο κοντάρι της σημαίας το Σάββατο, καθώς οι φοιτητές τους κορόιδευαν.