Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσόρισε τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας στο Κίεβο. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά τη ρωσική εισβολή.

Σε βίντεο της συνάντησης που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Ζελένσκι είπε: «Η επίσκεψή σας στο Κίεβο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία είναι ένα ισχυρό σημάδι στήριξης. Το εκτιμούμε πραγματικά».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα κι ο Σλοβένος ηγέτης Γιένζ Γιάνσα, εκπροσωπούσαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρουσίασαν στον Ζελένσκι ένα πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια, δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τους πρωθυπουργούς που μας βοηθούν σε μια περίοδο όπου πολλές πρεσβείες έκλεισαν εξαιτίας της ολοκληρωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μας. Αυτοί οι ηγέτες δεν φοβούνται και ήρθαν εδώ και να μας υποστηρίξουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο, θαρραλέο, σωστό και φιλικό βήμα».

Заява Президента України Володимира Зеленського після зустрічі з міністрами Польщі, Чехії та Словенії.

Заява Президента України Володимира Зеленського після зустрічі з головою польського уряду Матеушем Моравецьким, віце-прем'єр-міністром Ярославом Качиньським, Прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою та Прем'єр-міністром Словенії Янезом Яншею.

Posted by Офіс Президента України on Tuesday, March 15, 2022

Νωρίτερα, μιλώντας σε πολιτικούς της βόρειας Ευρώπης στο πλαίσιο της συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στον Ουκρανία για 20η ημέρα, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποστείλουν περισσότερα όπλα, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια με το να βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία».