Στρατιώτες που εκπαίδευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κεντρική Αφρική βρίσκονται, πλέον, υπό τις διαταγές Ρώσων μισθοφόρων που θεωρούνται από πολλούς ως ο «ιδιωτικός στρατός του Κρεμλίνου», σύμφωνα δημοσίευμα των «The Times».

Η ΕΕ διέκοψε την αποστολή της να εκπαιδεύσει στρατιώτες της στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, αφού τουλάχιστον ένα τάγμα από όσα δημιουργήθηκαν, ενσωματώθηκε στο Wagner Group, του οποίου οι μαχητές έχουν κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ για βαρβαρότητες, ενώ υποστηρίζουν το καθεστώς του Προέδρου Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά. Η ΕΕ ανησυχεί και για παρόμοιες αποστολές της σε άλλες αφρικανικές χώρες όπως το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μοζαμβίκη.

«Η προσωρινή διακοπή των επιχειρήσεών μας έχει σκοπό την αποφυγή επικάλυψης με αυτούς τους μισθοφόρους και να επιβεβαιώσουμε πως πως δεν θα χρησιμοποιήσουν τους στρατιώτες που εκπαιδεύσαμε στην Κεντρική Αφρική», είπε ο Στρατηγός Ζακ Λανγκλάντ ντε Μοντργκρός, ο διοικητής της αποστολής εκπαίδευσης της ΕΕ. Δεκάδες μέλη της αποστολής που αριθμούσε 500 ανθρώπους επέστρεψαν στις βάσεις τους με τον Λανγκλάντ ντε Μοντρός να σημειώνει: «μέχρι να έχουμε εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιηθούν από τους μισθοφόρος της Wagner».

Οι εκπαιδευτές της ΕΕ βρίσκονται στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία από το 2014, έτος που απομακρύνθηκε από την προεδρεία της χώρας ο Φρανσουά Μποζιζέ και προκλήθηκαν αναταραχές. Ο Τουαντερά, έπειτα, υπέγραψε συμφωνία το 2018 με το Wagner Group, μια ανεξάρτητη ρωσική στρατιωτική εταιρία.

Παρόλο που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους όπως ουράνιο και διαμάντια, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο φτωχή χώρα από τον ΟΗΕ. Το δημοσίευμα των «The Times», παρουσιάζει πως μια πρόσφατη αναφορά της ΕΕ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα EUObserver, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η παρουσία της Ρωσίας στη χώρα οφείλεται στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα ορυκτών.

Η διακοπή της αποστολής έρχεται ως συνέχεια των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στo Wagner Gorup, το οποίο, ισχυρίζονται οι «The Times», φέρεται να σχετίζεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γεβγκένι Πριγκόζιν που με τη σειρά συνδέεται με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ΕΕ κατηγόρησε τον οργανισμό πως φέρει εις πέρας σκοτεινές επιχειρήσεις για λογαριασμό της Ρωσίας. Το Wagner Group εικάζεται πως έχει 10.000 στρατιώτες στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.