Οι σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Θα ξεκινήσω με το κλίμα στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας, για την ακρίβεια Μεγάρου Μαξίμου και Ιεραρχίας, μετά την κοινή παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου την Παρασκευή, σε κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Χωρίς αποδοκιμασίες η Κυριακή των Βαΐων

Αυτό που έμαθα χθες αργά το βράδυ, καθώς έκανα τουλάχιστον 10 τηλεφωνήματα στην περιφέρεια, μου είπαν ότι, όπου εμφανίστηκε βουλευτής της ΝΔ σε εκκλησία, είτε το πρωί της Κυριακής των Βαΐων είτε το βράδυ στην ακολουθία του Νυμφίου, δεν είχαμε εντάσεις και προβλήματα. Αυτό μου επισημάνθηκε πως ήταν ένα καλό σημάδι για την επόμενη περίοδο και θα δείξει πώς θα κινηθεί και η Μεγάλη Εβδομάδα με τις πολλές ακολουθίες και άρα και συχνή και έντονη παρουσία των βουλευτών της ΝΔ.

Κλείνει το μέτωπο

Το απόγευμα αργά βρέθηκα σε κεντρικό ναό των Αθηνών και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με βασικό υπουργό της Κυβέρνησης και αργότερα με πρόσωπο που έχει επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή. Ήθελα να δω πώς αξιολόγησαν την Κυριακή των Βαΐων μετά την κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Μου είπαν και οι δυο πως ήταν ένα καλό σημάδι, αλλά δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί ότι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κυβέρνησης – Εκκλησίας, αλλά μου επισημάνθηκε πως φαίνεται ότι κλείνει, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής, το μέτωπο που είχε ανοίξει λόγω του γάμου των ομόφυλων.

Η επόμενη μέρα

Η προσοχή όμως του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τη συνάντηση της Παρασκευής και το κλίμα της Κυριακής, παραμένει στραμμένη στις εκκλησίες και στην ατμόσφαιρα η οποία θα επικρατήσει σε αυτές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι οι σκληροπυρηνικοί ιεράρχες θα ακολουθήσουν τη γραμμή του αρχιεπισκόπου. Ως προς την επίσημη θέση της Εκκλησίας και τις εγκυκλίους οι οποίες θα σταλούν ενόψει του Πάσχα, ο Ιερώνυμος ήταν πάντως σαφής την Παρασκευή: «Εμείς δεν κινούμαστε με βάση το αύριο, το σήμερα ή το χθες, κινούμαστε με βάση αυτό που μας λέει το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Θεού», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικώς.

Υπουργικό με πλούσια ατζέντα

Σας ανέφερα το Σαββατοκύριακο για το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και έχει πλήθος θεμάτων, από την Εθνική Στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024-2030 που θα παρουσιάσει ο Άκης Σκέρτσος, έως την παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, του νομοσχεδίου για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, του νομοσχεδίου για το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Το μπόνους στους δημόσιους υπάλληλους και οι αποσπασμένοι

Να μείνω λίγο παραπάνω στο υπουργικό και το μπόνους-έκπληξη για τους δημόσιους υπαλλήλους που θα παρουσιάσει η Νίκη Κεραμέως, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρα για την παραγωγικότητά τους. Πήρα βουλευτές να μάθω για τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει η υπουργός Εσωτερικών στο τραπέζι και όλοι μου είπαν ότι δικαίως γίνεται, αλλά για ακόμα μία φορά αφήνονται εκτός «κάδρου» οι αποσπασμένοι στα βουλευτικά γραφεία και στα κόμματα. Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να ψάξω και έμαθα ότι αρκετοί βουλευτές δεν βρίσκουν στελέχη να έρθουν αποσπασμένοι, γιατί το επίδομα που τους δίνεται είτε είναι πενιχρό είτε πολλά υπουργεία δεν το δίνουν, με συνέπεια να μην θέλει κανείς να πάει αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις ή μετά το πέρας της θητείας τους να ξαναγυρίσουν στην οργανική τους θέση ως «νέοι» υπάλληλοι. Όταν ρώτησα γιατί γίνεται αυτό, βουλευτής με πολλά χρόνια στο κουρμπέτι μου ανέφερε ότι κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, γιατί όλοι θα πέσουν να τον «φάνε». Συγκεκριμένα μου είπε: «βλέπουμε το δέντρο αλλά χάνουμε το δάσος στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Τι ζήτησαν από τον Ράμα

Αιφνιδιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από την πληροφορία ότι θα έρθει ο Έντι Ράμα, εν μέσω της ιστορίας με τον Φρέντη Μπέλερη, στην Αθήνα την Κυριακή του Θωμά για να μιλήσει σε Αλβανούς λόγω των επικείμενων εκλογών στην Αλβανία. Αυτό που διακριτικά ζητήθηκε είναι να μην υπάρξει συνάντηση με υπουργούς και να μείνει η επίσκεψη σε ιδιωτικό πλαίσιο και μάλιστα την περίοδο που θα εξετάζεται η έφεση Μπελέρη για αποφυλάκιση.

Στη στεριά ο Κασσελάκης

Επιτέλους τελείωσε η κρουαζιέρα στα νησιά του Αιγαίου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, και επέστρεψε στην Αθήνα. Η περιοδεία συντομεύθηκε κατά μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς δεν θα μπορούσε η αποστολή να προσεγγίσει τα νησιά που είχε προγραμματίσει για σήμερα Μεγάλη Δευτέρα. Ο Στ. Κασσελάκης επέστρεψε αεροπορικώς από τη Λέσβο που ήταν ο τελευταίος σταθμός, αλλά μέσα στον Μάιο θα επισκεφθεί τη Ρόδο, το Καστελόριζο και τη Σύμη, καθώς επίσης τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο που δεν πήγε σε αυτή την περιοδεία.

Το ραντεβού Όλγας – Χαρίτση

Μια συνάντηση που δεν άρεσε στην ηγετική ομάδα πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη έγινε προ ημερών μεταξύ της αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, και του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Έμαθα ότι οι δυο τους βρέθηκαν στην Καλαμάτα και είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους θαμώνες σε κεντρικό εστιατόριο. Εκεί συζήτησαν και μάλιστα, όπως μου είπαν, σε καλό κλίμα. Αυτό δεν άρεσε στους «κασσελίστας» που θεωρούν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς προδότες, ενώ ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης τους είχε αποκαλέσει «αποστάτες».

Στα κάτω της η Νέα Αριστερά

Πάντως, κατήφεια βαριά έχουν προκαλέσει οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Αριστερά. Αν μπορούσα να σας μεταφέρω τα «αχ» και «βαχ» που άκουσα το Σαββατοκύριακο στα καφέ του Παγκρατίου και του… east side Κολωνακίου, που συνορεύει με τα Εξάρχεια, θα έφτιαχνα ένα δράμα κανονικού μήκους, για συμμετοχή στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Και δεν είναι μόνο ότι το κόμμα δεν φαίνεται να πιάνει το μέτρο εκλογής, είναι και το αν εκλεγεί κάποιος αυτός, όπως δείχνουν τα πράγματα έως τώρα, θα είναι ο Στέλιος Κούλογλου. Ούτε ο Σακελλαρίδης, ούτε ο Σταθάκης, ούτε ο Φίλης ούτε, ούτε. Η ταινία θα ξεκινούσε από το ιστορικό Φίλιον στη Σκουφά, κοινό στέκι πασόκων και στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς. Γιατί εκεί μπορεί να κάθονται σε διπλανά τραπέζια χωρίς να γίνονται θέμα. Και να σιγοτραγουδούν τα βάσανά τους και για το μέλλον τους.

Στο Κολάμπια ο Κουτσούμπας

Θα είδατε ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πήγε περιοδεία στις ΗΠΑ λόγω των ευρωεκλογών και μάλιστα θέλησε να επισκεφθεί και το υπό κατάληψη (!) ξακουστό πανεπιστήμιο Κολάμπια με αφορμή τα όσα γίνονται στη Γάζα. Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι τον συναρπάζει όσα γίνονται εκεί στην καρδιά του καπιταλισμού!

Ισπανός ο Τσίπρας

Και επειδή αναφέρομαι στην επίσκεψη Ράμα, να σας πω για την ιδιωτική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ισπανία. Όχι δεν πάει να δει τον Πέδρο Σάντσεθ, αν και κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά έμαθα πως θα κάνει οικογενειακό ταξίδι πασχαλιάτικο στην Ισπανία και μάλιστα με τέσσερις στάσεις, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Σεβίλη και Γρανάδα.

Το γιότινγκ, ο Κασσελάκης και το μπέρδεμα Σπανάκη – Πιερρακάκη

Την ημέρα καριέρας στον Πειραιά με θέμα τη γαλάζια οικονομία επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υφυπουργό, Βασίλη Σπανάκη, και τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Εκπρόσωποι άνω των 70 επιχειρήσεων από τον χώρο της ναυτιλίας και του τουρισμού συνομιλούσαν με τους ενδιαφερόμενους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητά μαζί τους. Μάλιστα στο περίπτερο του γιότινγκ, όπου έκανε μια στάση, είπε χαριτολογώντας ότι εδώ πρέπει να έρθει να ενημερωθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, επηρεασμένος φαίνεται από την προεκλογική κρουαζιέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πιο κάτω, μια κυρία μπέρδεψε τον Βασίλη Σπανάκη με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον υφυπουργό Εργασίας να σχολιάζει: «Δεν έχουμε ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις…».

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι χαμογελαστός και ωραίος;

Τους δρόμους έχει πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης για να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν τρίτο. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε περιόδευσε στην Αιτωλοακαρνανία, με πρώτο σταθμό το Αγρίνιο – και μετέπειτα την Αμφιλοχία και το Μεσολόγγι. Μου είπε άνθρωπός μου ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό σε έναν νομό που παραδοσιακά στηρίζει Παπανδρέου, ενώ δίπλα του ήταν συνεχώς η βουλευτής του νομού, η Χριστίνα Σταρακά, και στην οποία έκοψαν τούρτα με το σήμα του ΠΑΣΟΚ λόγω των γενεθλίων της. Το κεράκι το έσβησαν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στο Μεσολόγγι και τα οποία είναι τα μοναδικά που συντηρούνται από τις συνδρομές των μελών τους. Έμαθα, επίσης, ότι στην ίδια πόλη ψηφοφόρος του κόμματος μόλις τον είδε του είπε: «Πρόεδρε, είσαι ο επόμενος πρωθυπουργός, εάν είσαι όπως απόψε, χαμογελαστός και ωραίος». Ρώτησα τον άνθρωπό μου εκεί αν όντως χαμογελούσε και μου είπε, ναι, γιατί αν δεν χαμογελούσε και τώρα με τόσο κόσμο που είχε στην περιοδεία του στον νομό, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να τον κάνει να χαμογελάσει.

Πού έχουν πάει οι δημοσιογράφοι του Left

Στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απορροφηθεί, όπως μαθαίνω, όλοι οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν μέχρι πρότινος στην κομματική ιστοσελίδα left που ανέστειλε τη λειτουργία της. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται όλες οι βάρδιες και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τον τελευταίο καιρό επαρκή κάλυψη για όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα αλλά και στη Βουλή. Εμφανές είναι επίσης το γεγονός πως οι ανακοινώσεις είναι περισσότερο τεκμηριωμένες, καθώς υπάρχουν άνθρωποι για να αναζητούν τα απαραίτητα στοιχεία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ιστορία, να θυμίζω πως αρκετά από τα πρόσωπα που στελέχωναν το left είχαν επιλεγεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος ήθελε ένα site με πιο αριστερό προφίλ σε σχέση με αυτό της Αυγής που εξέφραζε πάντα την επίσημη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μείωση πληθωρισμού με προϋποθέσεις βλέπει ο ΙΟΒΕ

Ακούγοντας τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, να μιλάει πριν από λίγες ώρες για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, συγκρατώ από αυτά που είπε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα μειωθεί σε σχέση με το 2023, βασιζόμενος μάλιστα σε στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με βάση τα όσα βλέπει λοιπόν ο ΙΟΒΕ, για το 2024, προβλέπεται πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί με ποσοστό που περίπου θα κινηθεί στα επίπεδα του 3%. Βασικές υποθέσεις είναι η καταναλωτική ζήτηση που θα σημειώσει ενίσχυση στην περιοχή του 1,2%. Ταυτόχρονα, όμως, η τιμή του πετρελαίου Brent θα ενισχυθεί κατά μέσο όρο 8% σε ετήσια βάση, με τις εξελίξεις ωστόσο στη Μέση Ανατολή να ασκούν περαιτέρω πιέσεις στην αγορά ενέργειας.

Απαλλάσσεται από τους servicers ο «ροκ» πρόεδρος της Alumil

Μουσικός ο ίδιος, γνώστης της κιθάρας και μία ιδιαίτερη προσωπικότητα ομολογουμένως, για όσους τον γνωρίζουν. Ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας προϊόντων αλουμινίου, Alumil, είχε μιλήσει πολλές φορές για τον ανασταλτικό ρόλο που έχουν παίξει στην ανάπτυξη της εταιρείας του οι servicers, που κρατούσαν στα χέρια τους τα δάνεια της εταιρείας. Από φέτος, όμως, αποκόπτονται εντελώς οι δεσμοί των servicers με την εταιρεία, η οποία θα εξοφλήσει πλήρως το δάνειό της, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο έως τώρα διαχειρίζεται η Cepal. Η εξόφληση του δανείου θα γίνει από την πώληση της δραστηριότητας χύτευσης αλουμινίου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι φέτος η Alumil θα φτάσει ακόμα πιο κοντά στο μισό δισεκατομμύριο, καθότι υπολογίζεται ότι ο τζίρος της φέτος θα είναι κοντά στα 460 εκατ. ευρώ, έναντι των 404,6 εκατ. του 2023 (+14%).

Η επιστροφή της MG βάζει φωτιά στον εγχώριο ανταγωνισμό

Η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία MG φαίνεται ότι βάζει φωτιά στον ελληνικό ανταγωνισμό των πωλήσεων αυτοκινήτων. Ανήκει πλέον στην κινεζική SAIC Motor και από τα τέλη του 2023 εισάγεται στη χώρα μας από τον όμιλο Συγγελίδη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η βασική έκδοση του «φθηνού» της μοντέλου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ξεκινάει από τα 18.950 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι χτυπάει τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ανταγωνισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι, με βάση τα στατιστικά του Συνδέσμου Αντιπροσώπων – Εισαγωγέων, η MG στην Ελλάδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου πούλησε 929 αυτοκίνητα, ευρισκόμενη αρκετά ψηλότερα από την Tesla, η οποία αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των ηλεκτρικών και είχε εμφανίσει θεαματικά σημάδια στις πωλήσεις της τα τελευταία τρία χρόνια, δεδομένου και του γεγονότος ότι πολλές εταιρείες προσφέρουν τα Tesla ως αυτοκίνητο leasing σε στελέχη του προσωπικού της, γεγονός που φαίνεται ότι ενίσχυσε την εικόνα της. Πάντως η αντεπίθεση των κινέζων κατασκευαστών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται ότι είναι εδώ και μάλλον η περίπτωση της MG είναι μόνο η αρχή. Ήδη ο όμιλος Quest βρίσκεται σε επαφές, εκτός από τα κινητά της Xiaomi, να φέρει τα επόμενα χρόνια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της κινέζικης μάρκας στην Ελλάδα.

Το αντάρτικο της Πελοποννήσου

Ανδρικόπουλος και Παναγιωτόπουλος. Αυτά είναι τα ονόματα των δύο πιο ισχυρών τοπικών αλυσίδων της Πελοποννήσου. Ανάμεσα σε όλους όσοι έχουν προσεγγίσει τους δύο, ακούγεται έντονα στην αγορά ότι είναι αφενός ο Μασούτης και αφετέρου ο Κρητικός. Ωστόσο οι δύο, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται να πουλήσουν στους μεγάλους τις επιχειρήσεις τους, μαθαίνω ότι αντιστέκονται, στήνοντας ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» που βασίζεται φυσικά και στην καλή οικονομική τους κατάσταση, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν ισχυρό έρεισμα και αναγνωρισιμότητα στην τοπική αγορά. Επομένως για την ώρα μπορεί οι μνηστήρες να κάνουν ουρά, αλλά οι δύο επιχειρήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να πουλήσουν.

Ο Καρέλιας συνεχίζει να πουλάει τσιγάρα

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από την Παπαστράτος, που αποτελεί τον κυρίαρχο παίκτη στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού και συγκεκριμένα στις θερμαινόμενες ράβδους, ο Καρέλιας, η μοναδική αυτή τη στιγμή ελληνική καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα, καταφέρνει να αυξάνει τις ποσότητες παραδοσιακών τσιγάρων που πουλάει και να πληθαίνει τα μερίδιά της. Το 2023 αύξησε τον όγκο πωλήσεων στα παραδοσιακά τσιγάρα κατά 8,5% και, παρά το γεγονός ότι είναι ισχυρή η τάση για εναλλακτικά καπνικά όπως το IQOS ή το Ploom X (το πρώτο παράγεται από την PMI – Παπαστράτος και το δεύτερο από την JTI), η επιχείρηση που έχει έδρα την Καλαμάτα συνεχίζει να κρατάει τη δυναμική της και να έχει δυνατή παρουσία και στις εξαγωγές. Δεν είναι λίγο πράγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Καρέλιας δίνει και σημαντικά μπόνους στο προσωπικό και, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, στη Μεσσηνία πίνουν νερό στο όνομα των ιδιοκτητών της και ιδίως του επικεφαλής της, Ανδρέα Καρέλια.