Οι αρμόδιοι ειδικοί της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή της Ρωσίας, της «Rospotrebnadzor», έχουν καταγράψει πως περίπου 300 άτομα ήρθαν σε επαφή με νοσήσαντες με τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Όλοι τους βρίσκονται σε απομόνωση και υπό ιατρική παρακολούθηση, δήλωσε η επικεφαλής της αρχής, Άννα Ποπόβα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αξιωματούχος ενημέρωσε ότι τέσσερις εξ αυτών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι 16 νοσήσαντες από την παραλλαγή Όμικρον έχουν αναρρώσει και ότι πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν.

Σύμφωνα με την Ποπόβα, τα περιστατικά της παραλλαγής στη Ρωσία ανέρχονται σε 41.

ποντίκι

«Η Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους»

«Η μετάλλαξη Όμικρον σε αντίθετη με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού μολύνει ποντίκια και αρουραίους», είπε εξάλλου η επικεφαλής της Rospotrebnadzor.

«Ήδη δύο αποτελέσματα της μέχρι σήμερα έρευνάς μας λένε ότι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το νέο στέλεχος Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους. Για τα προηγούμενα είδη στελεχών δεν παρατηρούσαμε κάτι τέτοιο, ενώ παλαιότερα ψάχναμε να βρούμε ζώα – μοντέλα, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν ήταν ευαίσθητα σ’ αυτά. Σήμερα παρατηρούμε ότι μολύνονται και στον οργανισμό τους αναπτύσσεται η ασθένεια», δήλωσε η Ποπόβα.