Φορο-κυνηγητό έχει εξαπολύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ. Με στόχο την είσπραξη εσόδων πάνω από 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος τους έτους από φοροδιαφυγή, η ΑΑΔΕ ψάχνει πάνω από 120.000 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα, ερευνά υποθέσεις αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων, βάζει στο στόχαστρο ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb και ετοιμάζει τουλάχιστον 20.000 «ραβασάκια» με φόρους για φορολογικές αμαρτίες του παρελθόντος.

Παράλληλα οι ελεγκτές «σαρώνουν» την αγορά βάζοντας στο «μάτι» επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και ενεργοποιεί νέα ελεγκτικά εργαλεία με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Φόροι

Νέες ομάδες κρούσης

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εντάσσονται δύο νέες ομάδες:

  1. Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
  2. Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία, όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι εκτός από τη διασύνδεση POS-ταμειακών επιστρατεύονται φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το βάρος πέφτει στις διασταυρώσεις και κυρίως σε αυτές που αφορούν τις εξής δράσεις:

  • Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018.
  • Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο του για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
  • Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  • Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
  • Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
  • Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

Επίσης ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει:

  • Έκδοση τιμολογίου και δελτίου αποστολής από κινητό (myDATAapp).
  • Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής για την έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για θανόντες μέσω myProperty από συμβολαιογράφο.
  • Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις.
  • Εκτύπωση των φύλλων υπολογισμού αξίας ακινήτων για δηλώσεις που υποβάλλονται στο myProperty.
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων μέσω του myProperty.
  • Επέκταση και αναβάθμιση ψηφιακής εφαρμογής ΦΜΑ και δωρεών/γονικών παροχών για λοιπές κατηγορίες δηλώσεων.