Ο χρόνος τελειώνει για περίπου 200.000 φορολογούμενους που θέλουν να ξανακερδίσουν τις χαμένες ρυθμίσεις οφειλών στην Εφορία. Σήμερα Δευτέρα (29/4) λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πληρωμή όλων των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Ρυθμίσεις με Ανεξόφλητες Εκπρόθεσμες Δόσεις» (aade.gr) εάν έχουν τη δυνατότητα να αναβιώσουν ρυθμίσεις των 24/48 ή 36/72 ή 100 και 120 δόσεων οι οποίες κινούνται σε μια «γκρίζα ζώνη» καθώς ούτε ενεργές είναι αλλά ούτε έχουν κλείσει οριστικά.

Οι οφειλέτες στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενημερώνονται για:

  1. Τις ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις των ρυθμίσεων που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με καταβολές και επιστροφές φόρων.
  2. Τις εκκρεμείς επιστροφές, καθώς και τις καταβολές για τις οποίες έχει ενημερωθεί η ΑΑΔΕ μέχρι 15/4/2024.
  3. Το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για την κάλυψη των ανεξόφλητων εκπρόθεσμων δόσεων.

Τόκοι

Τα ποσά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βαρύνονται με τόκο και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επιβάλλεται μηνιαίος τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73%, στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα -ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει. Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

Ευρώ

Όσοι πληρώσουν μέχρι σήμερα (29/4), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας, την όποια οφειλή από προσαύξηση που δημιουργήθηκε, επανεντάσσονται πλήρως στη ρύθμιση που είχαν και συνεχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις που απέμεναν μέχρι το τέλος τους. Η διαδικασία πιστώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρων δεν συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν ήδη απωλεσθεί με πράξη Προϊσταμένου ΔΟΥ. Δεν εντάσσεται δηλαδή ξανά στη ρύθμιση που είχε, ο οποιοσδήποτε τυχόν σπεύσει να πληρώσει τα οφειλόμενα.

Η πληρωμή του οφειλόμενου ποσού γίνεται μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής και δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

Με τη «ρύθμιση» η οποία αφορά 215.000 οφειλέτες η ΑΑΔΕ συμψηφίζει όσα χρήματα είχαν καταβάλει οι οφειλέτες αλλά δεν είχαν ληφθεί υπόψιν όπως:

  • Καταβολές έναντι δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου με χρήση ταυτότητας ρυθμισμένης οφειλής (ΤΡΟ),
  • Αποδόσεις από παρακράτηση αποδεικτικού ενημερότητας με χρήση ταυτότητας οφειλής παρακράτησης (ΤΟΠ),
  • Αποδόσεις από παρακράτηση βεβαίωσης οφειλής με χρήση ταυτότητας βεβαιωμένης οφειλής (ΤΒΟ),
  • Επιστροφές φόρων
  • Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά (όπως από αποδόσεις με ταυτότητα οφειλής κατασχετηρίου (ΤΟΚ) για την είσπραξη οφειλών που έχουν ήδη εξοφληθεί, από καταβολές έναντι βεβαιωμένων οφειλών με χρήση ταυτότητας οφειλής (ΤΟ) σε οφειλές που έχουν ήδη εξοφληθεί κ.λπ.). Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:
  • Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
  • Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών, δηλαδή η ρύθμιση χάνεται αλλά η οφειλή μειώνεται.